Exposició CONTRA L’INVASOR 1891-2010, DIÀLEGS (TACA Associació d’artistes de les comarques gironines)

CONTRA L'INVASOR 1891-2010, DIÀLEGS
CONTRA L’INVASOR 1891-2010, DIÀLEGS

Fundació Fita, Museu d’Art de Girona, Cinema Truffaut i estudi fotogràfic Marcel Asso.
Del 7 al 31 de maig de 2010.
Inauguració: 6 de maig de 2010 a 2/4 de 8 del vespre al Jardí de la Infància

La història ja és coneguda: l’any 1891, l’escultor olotí Miquel Blay presenta el guix de l’obra Contra l’invasor a la Diputació de Girona, amb la idea de situar-la a l’espai públic com a commemoració dels setges patits per la ciutat durant la Guerra del Francès (1808-1809), però la seva proposta cau a l’oblit oficial. Anys després, en plena guerra incivil (1938) Carles Rahola recorda el valor no només artístic sinó simbòlic de l’escultura de Blay i reivindicava la seva col•locació al carrer, en un article anomenat idènticament a l’obra de Blay, publicat dins el seu llibre Estudis napoleònics, i que es considera com a prova de càrrec del delicte de “rebelión militar”en el consell de guerra sumaríssim que el condemna a mort (1939).
L’associació TACA presenta vuit diàlegs artístics interdisciplinars a l’entorn de la simbologia de l’obra de Blay i del missatge cívic de Rahola. En aquests diàlegs els artistes participants projecten la seva particular i complementària mirada sobre les invasions presents al món, l’entorn proper i dins l’individu, i n’extreuen en variats suports i llenguatges (fotografia, collage, ceràmica, escultura, pintura, dibuix, escriptura) les conclusions que us convidem a compartir i a viure. Invasivament, si ens permeteu.

Rosa Isern, membre de TACA

ESPAIS EXPOSITIUS:
Museu d’Art: Isaac d’Aiguaviva – Enric Guardiola
Irma Arquer – Boris Prat

Fundació Fita: Bosch Aragó – Rafel Bosch
Verònica Figueredo – Judith Rocabert
Ció Abellí – Carme Ors
Josep Motas – Carol Bertran

Marcel Asso, estudi fotogràfic: Puigbaldoyra – Marcel Asso

Cinema Truffaut: Núria Gich – Jordi Cané

Activitats relacionades:

Taula rodona “Contra l’invasor”

Dijous 20 de maig a 2/4 de 8 del vespre. Fundació Fita.

Taula rodona organitzada per Amics de la UNESCO de Girona, amb Bonaventura Anson (artista), Joan Surroca (historiador) i Roser Juanola (pedagoga). Presentador i moderador: Jaume Fabre (historiador i periodista)

Projecció DVD “Carles Rahola: Converses en llibertat”

Dimarts 25 de maig a les 8 del vespre, Cinema Truffaut.

Audiovisual amb la reproducció d’una conversa entre els alumnes de l’Insitut Carles Rahola i Carolina Rahola, realitzat per l’Escola d’Audiovisuals i Multimèdia ERAM.

Imatges:

Documents:
Comparteix: