Exposició AERÓPOLIS. Edu Valderrey (seleccionat inund’art 2011)

Aerópolis | Edu Valderrey

Projecte guanyador del Primer Premi d’Arts Visuals inund’Art 2011

La Fundació Fita de Girona presenta, del 15 de Maig al 16 de Juny de 2012, el projecte aerópolis d’Edu Valderrey. La proposta va ser la guanyadora de la Beca de la Fundació Norte del 2008 i el primer premi d’arts visuals Inund’ART 2011 de Girona. Aquest treball es basa en els conflictes entre arquitectura, perifèria i identitat dels diferents espais aeroportuaris i en procés de transformació.
L’exposició es compon d’una selecció de foto-escultures sobre arquitectures d’ocupació, basades en les cirurgies urbanístiques que planteja la construcció de ciutats paral·leles: aeroports i les seves infraestructures de circumval·lació.
Aerópolis investiga la relació directa entre les contínues redefinicions i lectures que els límits de la ciutat “global” ens planteja, mitjançant una sèrie de canvis estructurals i urbanístics que acaben deixant al descobert una geografia la característica principal de la qual és l’absència d’una identitat definida
Les vies de connexió (autopista, rotondes, passos elevats,
circumval·lacions…) i el propi concepte d’“illa” que planteja la ciutataeroport, ens porta a definir la proposta d’Edu Valderrey com un element de reflexió sobre els espais que es repeteixen en totes les ciutats del món: els aeroports (…els mateixos restaurants, les mateixes botigues o el mateix carro que transporta la teva maleta: la ciutat global).
La construcció d’aeroports és un cas típic de la conquesta per part de la tecnologia d’un territori salvatge en una illa artificial: un món tancat en si mateix. Una ciutat interior, robinsoniana, on es pot passejar, esperar, gastar, consumir o viure.
El cas del protagonista de la pel·lícula “La Terminal” de Spielberg és revelador: un home condemnat a viure en un aeroport i del que tracta infructuosament de sortir fins que decideix acceptar la seva condició d’habitant d’una illa. Aquest personatge, basat en un altre real, va ser interpretat, no casualment, per Tom Hanks, que abans havia estat protagonista de “Náufrago” de Zemeckis, perdut i supervivent en una illa deserta.
Aquests no-llocs coincideixen en el seu aspecte i característiques en la majoria dels territoris on Edu Valderrey ha desenvolupat els seus projectes (Barcelona, París, Nova York, Roma, El Paso, Denver, Brooklyn, Dublín,…), ciutats i espais urbans que, amb la seva contínua transformació, han creat
els seus propis llocs de conflictes perifèrics.

Enllaços:

inund’art

Comparteix: