Exposició FITA | DOLOR

 DOLOR

FITA | DOLOR

Del 19 de març al 7 de maig a la Fundació Fita

La mostra consta d’una selecció de les sèries DOLOR i CRUCIFIXIONS fetes per Fita l’any 1999 arrel de la guerra dels Balcans, que no han estat mai exposades.

La guerra dels Balcans em va portar a sentir el dolor de les persones que la patien. La informació que donava la tele em va provocar la preocupació de voler expressar aquell dolor i tot el que va passar entre el 1992 i el 1995, per a recordar la tragèdia d’aquesta guerra que tan em va sensibilitzar. I aquest cuc em va capficar molt a l’hora de trobar la manera de representar-ho.

En aquest sentit, la guerra dels Balcans em va retornar a les vivències d’una època, al malestar que sobrevingué després del 1939, quan acabada la guerra començà el domini de l’església catòlica a les nostres vides, una església que dominava l’any litúrgic, amb el que les setmanes santes prenien tot un embolcall de dolor, i les lectures i els sermons de la passió de Crist et feien sentir en pròpia pell el sofriment dels diferents moments dolorosos.

També un altre complement a la passió són totes les representacions artístiques que ha tingut durant els períodes romànic, gòtic, renaixentista i tot el que ha seguit fins als nostres dies. Pel fet de dedicar-me a l’art aquestes imatges colpien la meva sensibilitat i, a més, haig d’afegir que quan estava estudiant a l’Escola Superior de Belles Arts de Barcelona vaig tenir ocasió de formar un grup amb uns companys, i moltes de les nostres obres foren realitzades per a esglésies i, per tant, el tema dels martiris i el sofriment de mort sortia fàcilment.

Però, tornant al principi, la guerra dels Balcans em va retornar totes aquestes vivències i vaig tenir ganes de donar-ne la meva versió, anant a raure a tot aquests transfons que havia assumit i que forma part de la meva experiència viscuda. És cert que podria haver agafat imatges gràfiques dels morts i de situacions paoroses de tot el que va passar, però la crucifixió de Jesús em va semblar més adient, juntament amb el sofriment dels qui l’acompanyaven. A més, hi havia el repte de representar uns fets històrics que ja comptaven amb una llarga tradició representativa als que podia aportar la meva visió de final de segle XX mitjançant 10 teles de 195×130 cm i 19 obres petites en tauler amb fragments de rostres turmentats fetes en tècniques mixtes.

Haig de fer esment de què prèviament a les pintures vaig fer els dibuixos i estudis preparatoris en el bloc 386, i és la preparació la que em porta a la realització de les pintures, l’estudi del dolor en les cares, les mans, les postures i els cossos, tot en un sentit d’aportació plàstica personal.

Fita

Activitat relacionada:

– Conferència GLOSSARI FITA 2. “L’art (S)acre en general, el de FITA en particular, sobre la sèrie DOLOR (1999) i la guerra dels Balcans”

Documents:

pwp presentació Exposició FITA | DOLOR

Enllaços:

Conferència GLOSSARI FITA 2. “L’art (S)acre en general, el de FITA en particular, sobre la sèrie DOLOR (1999) i la guerra dels Balcans”

Comparteix: