RÈQUIEM, poema de JMa Uyà

Aquí podeu trobar el text complet en pdf: rèquiem

Auditori Josep Viader, Casa de Cultura

dissabte 22 d’octubre de 2011 a les 8 del vespre

Recitació: Jordi Boixaderas
Albert Prat
JMa Uyà

Soprano: Judit Pedemonte
Piano: Lourdes Bartrolí

Rèquiem és un poema dramàtic laic basat en el diàleg establert amb els textos canònics de la litúrgia catòlica. El poema es presenta en 20 entrades, cadascuna de les quals es correspon amb un dels textos llatins que l’Església utilitza per la celebració del ritual de rèquiem. L’autor ,però, escriu una elaborada i crítica reflexió a partir de l’avaluació del fracàs del projecte de salvació eterna que es promet en el text catòlic. A partir de la imatge d’un cotxe i un conductor que surten de la ciutat , tot fent camí cap un desert, la reflexió es va desenvolupant en el procés d’aquest camí d’allunyament de la ciutat -la vida- i l’arribada a la mort -el desert- el lloc del traspàs, en concret la cruïlla on hi la gasolinera del Billy Joe, que com Caront, enfronta el vivent amb el seu últim moment.

El text, recitat, s’acompanya d’entrades musicals en directe, i en off, resseguint seqüències  cabdals dels rèquiems de Mozart, Verdi, Britten, …  i altres composicions religioses o laiques. Mitja hora de musica entrellaçada amb la recitació de mitja hora del poema, formen una unitat poètico-musical densa d’una hora de durada.

Així, amb les veus de dos actors i del propi poeta, pautades pel popurri  musical (típic de l’època barroca), s’assaja de suscitar una reflexió metafòrica i simbòlica entorn de la crítica de la salvació eterna i del llegat moral que du impresa.

Documents:

Programa de mà

Comparteix: