MEMÒRIA DE LES ACTIVITATS DE LA FUNDACIÓ FITA DURANT L’ANY 2017

Segons l’article 4 dels seus estatuts, la Fundació Fita té per objecte:

La promoció, divulgació i defensa de les manifestacions de l’esperit humà, de tots els temps i països, que tinguin un sentit de progrés i de modernitat (entenent aquests termes més pel seu significat de portadors de valors cognitius, ètics i estètics que no pel de referència a tot allò que és recent), i particularment l’art contemporani d’aquest mateix sentit en les seves diverses formes d’expressió.

L’exposició, la catalogació, la preservació i la divulgació de l’obra i del pensament de Domènec Fita.

L’organització d’estudis, seminaris, cursos, conferències, col·loquis, edicions, exposicions i qualsevol altra activitat encaminada a l’educació artística i el perfeccionament de la sensibilitat dels ciutadans relativa al tipus de manifestacions, d’obres d’art i de pensament esmentat abans.

La publicació de llibres, documents, discs, films, etc., i la reproducció, en tota mena de formes, les obres de caràcter artístic, amb subjecció al que disposi la legislació vigent.

La concessió de premis, beques i recompenses a fi de contribuir a despertar vocacions i a la formació d’artistes joves, així com ajudar-los en el seu treball, a divulgar i valoritzar la seva obra.

Per tal de complir amb aquests propòsits, la Fundació Fita realitza les següents activitats genèriques:

 • Exposicions d’obra recent de Domènec Fita, amb l’objectiu de donar a conèixer i difondre l’obra nova de l’artista.
 • Exposicions i activitats relacionades amb obra ja feta de Domènec Fita, amb l’objectiu de donar a conèixer i difondre obra inèdita o poc exposada. A aquest objectiu es destina el projecte GLOSSARI FITA, un cicle de conferències temàtiques que es relacionen amb una exposició d’obra de Fita que respon a aquestes característiques.
 • Enregistrament audiovisual de l’obra de Domènec Fita, que permetrà disposar d’un arxiu complet de l’obra i l’activitat de l’artista.
 • Promoció/producció de publicacions (literàries o audiovisuals) que preservin i divulguin l’obra i el pensament de l’artista.
 • Exposicions/Activitats en col·laboració amb altres entitats, amb l’objectiu de donar a conèixer l’espai, establir relacions en xarxa i captar nous públics.
 • Suport a activitats de Domènec Fita en altres espais.
 • Producció d’activitats de Domènec Fita en altres espais.
 • Beca-Ajuda per a joves artistes, que contempla una remuneració en metàl·lic i una exposició en l’espai de la Fundació. Té periodicitat anual.

 

Activitats específiques realitzades l’any 2017:

 

 • Exposició MERCÈ HUERTA : L’essencial és mirar  De 25/10  a 07/01/17.  Exposicions  complementàries a F.Valvi (20/9 a 5/11)  i  Masó (25/10 a 30/11).

 

A partir d’aquesta exposició, que es va concebre com un doble homenatge a Mercè Huerta i Narcís-Jordi Aragó, valorem especialment el fet que aquest darrer cedís a la Fundació Fita tot el seu fons d’art, que inclou 405 obres de diversos autors, així com de la mateixa Mercè Huerta.

 

 • 19/01/17 a 21/04/17: FITA / abstracte

A través d’aquesta exposició hem donat a conèixer un nou aspecte de la molt variada obra de l’artista.

 

 • 9/02/17: Inici del mòdul 2 de “El flâneur a la finestra”

Continuació del curs iniciat ja fa anys amb un nou mòdul dedicat a conèixer diversos autors i pensadors des de la Grècia antiga fins els nostres dies.

 

 • 27/04/17 a 17/06/17: Exposició Fons KGB

Gràcies a l’acció determinant de l’arquitecte i patró Kim Bover hem pogut donar a conèixer una col·lecció d’obra de diversos artistes gironins realitzades pel seu despatx d’arquitectes i que, per tant, ens ha donat l’oportunitat de posar-les a l’abast de tots els ciutadans interessats en l’art.

 

 • Juliol: Transports Fita’90
 • Agost: vacances
 • Setembre/octubre: organització Fita’90

 

Activitats específiques del programa Fita’90:

 •   
  • Exposicions
  • Divorcis amb la tradició

  Inauguració 27 d’octubre de 2017 a les 18h.

  Del 26 d’octubre de 2017 al 25 de febrer de 2018.

  Museu d’Art de Girona

  Direcció: Carme Clusellas

  La inauguració institucional coincidirà amb les Fires de Sant Narcís, a finals d’octubre. Es podran contemplar obres fetes per encàrrec, com el cap de “Sant Benet”’ del Monestir de Montserrat, “Sant Andreu” i, entre d’altres, les maquetes de l’escultura “Pau i Treva” de l’Abat Oliba en un anàlisi del procés creatiu a partir de l’autoretrat.

   

  • Gest sense límits

  Del 2 de novembre al 22 de desembre de 2017

  Inauguració 2 de novembre de 2017 a les 19:30h.

  Centre Cultural La Mercè

  Direcció: Jordi Armengol

  Muntatge amb vocació pedagògica que mostra Fita enfrontant-se als límits.

   

  • Laberint de la llibertat a través del nu

  Inauguració 9 de novembre. Del 9 de novembre de 2016 al 5 de gener de 2017.

  Fundació Valvi

  Direcció i producció: Maguí Noguer

  L’espectador podrà descobrir la formació acadèmica de Fita i com trenca amb la tradició fins arribar a l’abstracció a través de pintures, dibuixos i escultures, amb el denominador comú del nu.

   

  • El buit sobre el ple

  Inauguració 15 de novembre a les 20 h.

  Del 15 de novembre de 2017 al 13 de gener del 2018.

  Casa de Cultura de Girona, planta baixa.

  Direcció i producció: Sebastià Goday i Lluís Freixas

  L’exposició comptarà amb una de les obres més significatives, “El Crist Jacent” de la Catedral de Girona, i “l’Ecce Homo”, i s’hi descriuen les intencionalitats de l’artista en un diàleg entre l’ombra i el relleu mitjançant escultures, obra pictòrica i una diversitat de tecnologies.

   

  • Geometrització per la ruptura

  Del 15 de novembre de 2017 al 13 de gener del 2018.

  Fundació Fita, Casa de Cultura, 2a planta

  Direcció: Ignasi Esteve

  Mostra que té la voluntat d’explicar la sistemàtica de treball de Fita.

   

  • Un gest sobre textures i colors

  Inauguració dia 22 de novembre a les 19:30 h

  L’exposició es podrà veure del 30 de novembre de 2017 al 28 de gener de 2018. Entreu per la porta lateral de l’Auditori.

  Auditori de Girona, vestíbul

  Direcció: Jordi Armengol

  Muntatge amb escultures i obra pictòrica de gran format de Fita en motiu de l’estrena d’una composició musical escrita especialment per a l’ocasió per Joaquim Rabaseda i dirigida per Ricard Oliver.

   

Activitats complementàries:

 •  
  • Vermut d’art

  Dissabte 11 de novembre de 2017 a les 12h.

  Casa Fita-Rodeja, Montjuïc

  A càrrec de Carme Clusellas, Kim Bover i Domènec Fita.

  Comentari de l’exposició “Divorcis amb la tradició”, a càrrec de Carme Clusellas i Kim Bover. Comptarà amb un vermut a casa de l’artista, on Fita mateix explicarà la seva obra.

   

  • Conferència

  Dimecres 15 de novembre de 2017. 19 h

  Auditori Josep Irla, edifici Generalitat

  Art Contemporani en la litúrgia després del Concili Vaticà II

  A càrrec de l’Abat de Montserrat, Josep Maria Soler

  El dia de la inauguració de les mostres de la Casa de Cultura, l’Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, farà una conferència sobre l’Art Contemporani en la litúrgia després del Concili Vaticà II, a la sala Josep Irla

   

  • Concert

  Dimecres 22 de novembre de 2017. 20:00 h

  Auditori de Girona, sala petita

  Compositor: Joaquim Rabaseda

  Director: Ricard Oliver

  Intèrprets: Cor de Cambra de la Diputació de Girona

  Estrena d’una composició musical escrita especialment per a l’ocasió per Joaquim Rabaseda i dirigida per Ricard Oliver. La interpretarà el Cor de Cambra de la Diputació de Girona amb una desena de músics.

   

  • Presentació de llibre

  18 de gener de 2018. 19:30 h

  Casa de Cultura

  Unes mirades en l’obrar de Fita

  Textos de: Narcís Comadira, Joaquim Español, Pilar Parcerisas, Maria Lluïsa Faixedas, Joaquim Jubert  i Judit Subirachs-Burgaya.

  El projecte central de l’exercici 2017-2018 s’ha articulat entorn de l’efemèride dels 90 anys d’en Fita. A grans trets, aquest projecte ha consistit a exposar a la ciutat de Girona obra de l’artista Domènec Fita, de la més gran rellevància i transversalitat. Les entitats on s’està exposant obra d’en Fita són les següents: Casa de Cultura de la Diputació de Girona (planta baixa), seu de la Fundació Fita (segon pis), Museu d’Art de Girona, Fundació Valvi, Escola Municipal d’art La Mercè i Auditori de Girona.

  Està prevista i en negociacions la itinerància, en un format més reduït, d’aquesta gran mostra a Barcelona, Museu de Montserrat i Andorra.

  La coordinació i comissariat de les exposicions per part de la Fundació Fita és a càrrec de Kim Bover, arquitecte i patró de la Fundació.

  Valorem molt positivament la implicació dels diferents centres expositius així com de totes les institucions i empreses que hi ha donat suport. Això, i les posteriors itineràncies, hauran permès una projecció molt més àmplia de l’obra d’en Fita.